Nieuws

Succesvolle start JONGleren in het verkeer in Zeeland

Dit najaar is in de Provincie Zeeland in opdracht het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) een pilot gestart van het project JONGleren in het verkeer. Het provinciale startschot van deze pilot vond vrijdag 24 september plaats bij Peuteropvang Prokino Juultje in Zaamslag.  Na een interactieve ouderbijeenkomst  over jonge kinderen in het verkeer, opende wethouder Vervaet van de gemeente Terneuzen het eerste zebrapad van Zaamslag. Een prachtig parcours waarop de kinderen spelenderwijs kunnen kennismaken met het verkeer. Naast Prokino Juultje in Zaamslag wordt JONGleren in het verkeer dit najaar op nog eens 6 locaties uitgevoerd.

Wethouder Vervaet opent het eerste zebrapad van Zaamslag

Foto: Provincie Zeeland / Bart van der Putten


Stichting Verkeersonderwijs aan de slag in de Provincie Limburg

Met ingang van schooljaar 2021-2022 is Stichting Verkeersonderwijs uitvoerder van een drietal verkeerseducatieprojecten in de Provincie Limburg.  Het gaat hierbij om de volgende projecten:

  • Jongleren in het verkeer - voor de groepen 1-2
  • Verkeerskunsten - praktische verkeerslessen voor groep 5-8
  • Verkeerslokaal - praktische verkeerslessen voor groep 6-8

Klik voor meer informatie en aanmelden op onderstaande link.

Verkeerseducatie Limburg


Pilot project Jongleren n het verkeer Zeeland

In opdracht van de Provincie Zeeland voert Stichting Verkeersonderwijs in het najaar 2021 een pilot project uit op 7 locaties in Zeeland in verschillende regio’s en voor verschillende organisaties. Het doel is om duidelijk in beeld te krijgen waar ROV Zeeland peuter– en kinderopvanglocaties maximaal kan ondersteunen bij verkeerseducatie en verkeersvoorlichting.

Om de mogelijkheden van JONGleren in het verkeer, maximaal te benutten,  worden inzetten zoveel mogelijk gepland in de periode augustus-december.  De hoop is dat in deze periode ook ouderbijeenkomsten weer door kunnen gaan. Tijdens de ouderbijeenkomst is er aandacht voor de beperkingen van jonge kinderen in het verkeer, het veilig vervoeren van kinderen en de invloed van het eigen voorbeeldgedrag.

Kinderen krijgen ook het prentenboekje “Fixie wil ook mee” mee naar huis. Dit boekje is bedoeld om samen over het verkeer te lezen en te praten. Het boekje eindigt met een belofte. Als ouder en kind samen beloven het goede voorbeeld te geven, verdient het kind als beloning de gouden Jip sticker.


Stichting Verkeersonderwijs uitvoerder Jongleren in het verkeer Utrecht

Met ingang van 1 januari 2021 heeft Bureau de Groot Volker onder de naam stichting Verkeersonderwijs.nl het project Jongleren in het Verkeer in de provincie Utrecht van Vebemedia over. Jongleren sluit goed aan bij andere projecten van de stichting zoals Verkeerskunsten en VerkeersLokaal. Marleen Petrie van Bureau de Groot Volker: “Wij hebben jarenlang ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van educatieve verkeersprojecten in het basis- en voortgezet onderwijs. Jongleren richt zich op de allerjongsten én hun opvoeders en vult ons bestaande aanbod heel goed aan. Daarnaast werken we al lange tijd samen met Vebemedia en is er al veel kennis en ervaring gedeeld.”    Jongleren in Utrecht wordt op dezelfde professionele manier aangepakt  zoals locaties gewend zijn van Vebemedia. Het team van enthousiaste medewerkers gaat gewoon ‘mee’ dus voor de locaties verandert er niets. Marleen: “Wij hopen op een mooie samenwerking met alle betrokkenen en willen ook aankomend jaar weer veel kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders bereiken met informatie over de veiligheid van jonge kinderen in het verkeer.”


De stichting Verkeersonderwijs.nl is op 26 april aanwezig op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres NVVC in Amersfoort.

Wij zijn te vinden op de kennismarkt. Onze ‘verkeersjuf Gerda’ laat je op een interactieve manier kennis maken met onze projecten en neemt je mee in de belevingswereld van jonge kinderen. Wat doet verkeerseducatie met ze? En hoe creëren we meer ouderbetrokkenheid? En hoe vinden we raakvlakken met andere programma’s? Wij koppelen bij voorkeur ouderbetrokkenheid aan de activiteiten (op school) waarbij het kind centraal staat. Speerpunt bij al onze projecten.
Kom ook en laat je inspireren.NVVC


Wethouder Gommers geeft verkeersles op basischool De Vlier
Winterswijk – Leerlingen van groep 7 van basisschool De Vlier kregen op woensdag 21 februari les van wethouder Rik Gommers over verkeersveiligheid.

Veel kinderen gaan op de fiets naar de middelbare school. Een hele overgang, vooral omdat kinderen steeds minder zelf naar de basisschool fietsen of lopen. Hun fietsvaardigheden en verkeersinzicht worden vaak overschat als ze de nieuwe en vaak langere route naar de middelbare school zelfstandig moeten gaan fietsen. Wethouder Rik Gommers: “Het is belangrijk dat scholen aandacht besteden aan verkeersveiligheid. Kinderen moeten de regels en risico’s in het verkeer kennen. Het aanleren van die regels is belangrijk maar zeker ook leren over het meest veilige verkeersgedrag. Fietsen en appen tegelijk verhoogt de kans op ongelukken of nog even door rood fietsen kan heel nare consequenties hebben.”

De wethouder verzorgde de gastles in samenwerking met de stichting Verkeersonderwijs.nl. De verkeersjuf van de stichting heeft de leerlingen daarna via het online verkeerseducatieprogramma VerkeersLokaal verkeersvragen voorgelegd over verkeersituaties in Winterswijk. Punten die zij al eerder als moeilijk of gevaarlijk hebben ingevoerd in het online programma, vormen de basis voor de lokale verkeersvragen. Ouders wordt gevraagd hierbij mee te kijken met hun kind, zij vormen een belangrijke schakel in de verkeersopvoeding.

Het verkeerseducatieprogramma wordt uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Naast een lokale quiz in Winterswijk zijn er ook quizzen gemaakt voor scholen in Doetinchem, Aalten, Gendringen en Ulft.
Verkeerslessen_school_lagere_verkeersonderwijs.nl_verkeerslokaal.nl


Project JONGLeren in het Verkeer 0-6-jarigen Almelo succes:
praktijkles verkeerskunsten

‘Kokervisie jonge kinderen is eyeopener’
“Mama, het licht is rood, je moet stoppen”, zei de tweejarige Aishani onlangs toen ze bij haar moeder achterop de fiets zat. “Ja, ouders worden ineens op hun vingers getikt door hun kinderen”, zegt Manorma Rupardia uit Almelo lachend over de reactie van haar dochter. “Door het project JONGLeren in het Verkeer op de peuteropvang in de wijk Sluitersveld let ze veel actiever op in het verkeer.”

Spelenderwijs leren hoe je veilig oversteekt, is voor jonge kinderen heel belangrijk. Voor hun ouders en andere opvoeders is het minstens net zo belangrijk zich te realiseren dat de zintuigen van jonge kinderen nog volop in ontwikkeling zijn. Vandaar dat het project JONGLeren in het Verkeer zich op zowel op jonge kinderen als hun ouders, begeleiders op peuterspeelzalen en leerkrachten van de basisschool richt.
Oversteken

“Dat kinderen tot negen jaar een kokervisie hebben, is een echte eyeopener. Niet alleen voor mij, ook voor veel ouders en leerkrachten”, constateert Rita Steenhagen, projectleider voor JONGLeren in het Verkeer bij de Brede Buurtschool Sluitersveld. ”Jonge kinderen zien veel minder wat er links en rechts van hen gebeurt dan volwassenen. Vandaar dat het zo belangrijk is dat ze hun hoofd naar links en naar rechts draaien voor ze oversteken. Tijdens het project wordt dat op een hele leuke en duidelijke manier geoefend met een liedje.”

Elly Boerkamp van peuterspeelzaal en kinderopvang De Cirkel in Almelo is ook enthousiast over JONGLeren in het Verkeer. “Het project is in alle tien de wijken van Almelo opgepakt: er hebben vijftien kinderdagverblijven, vijftien peuterspeelzalen en ruim twintig basisscholen meegedaan waardoor we zo’n achthonderd peuters en hun ouders hebben bereikt.”

Educatieproject
Bart van Beek, verkeerskundige van de gemeente Almelo, reageert ook enthousiast. “JONGLeren in het Verkeer is een kwalitatief goed educatieproject dat absoluut voor herhaling vatbaar is. Met een duidelijke presentatie tijdens de ouderbijeenkomsten gericht op hoe jonge kinderen verkeerssituaties zien en inschatten en met goede tips bijvoorbeeld over hoe je autogordels op de juiste manier gebruikt.”

Een aantal Brede Buurtscholen en ScoopWelzijn heeft de gemeente Almelo benaderd met de vraag mee te werken aan het project JONGLeren in het Verkeer van VebeMedia, dat door het ROV Oost Nederland is bekostigd.

jong leren


SBO De Brug in Zwolle wint uitgebreide set verkeersmaterialen
materialenset verkeerskunsten

Vrijdag 2 juni vond op het schoolplein van SBO De Brug in Zwolle de feestelijke prijsuitreiking plaats van een prachtige set met verkeersmaterialen. Deze prijs was verbonden aan een verloting van de stichting Verkeersonderwijs.nl op de Nationale onderwijs Beurs in Utrecht, eerder dit jaar. Janine Kaya, leerkracht van de school, deed mee aan deze verloting en won deze mooie prijs voor haar school. SBO De Brug is een school die passend onderwijs als uitgangspunt neemt en biedt meer mogelijkheden dan in het regulier onderwijs om aan te sluiten op speciale leerbehoeftes van kinderen. De prijs was ter beschikking gesteld door de leverancier van de materialen, Breed actief, die op het gebied van verkeersmaterialen en verkeerstuinen heel veel scholen en instellingen voorziet van zeer educatief materiaal.

Klein feestje op het schoolplein
Onder toeziend oog van alle leerlingen van de school en belangstellende ouders werd de prijs op feestelijke wijze uitgereikt. Het schoolplein was feestelijk aangekleed, er was muziek en de zon scheen. Na een kort welkomstwoordje door schooldirecteur Egbert Kloppenburg, wethouder van Onderwijs Jan Brink van de gemeente Zwolle en Marleen Petrie van de stichting Verkeersonderwijs.nl konden de wethouder en directeur eerst zelf laten zien hoe goed zij kunnen fietsen. Zij legden het parcours af dat met de materialen uit de set werd uitgezet op het schoolplein. Tijdens de rit gaf Heidy van Essen van de Stichting een toelichting op het parcours en betrok de kinderen hierbij volop.

De prijs werd officieel met de overhandiging van de bijbehorende mappen set aan leerkracht Janine Kaya. In deze set zitten tal van lessuggesties, voorbeeld parcoursjes en informatie voor de leerkrachten voor alle groepen.

Er werd afgesloten met een kort dankwoord. Voor de kinderen en leerkrachten van SBO de Brug is er in ieder geval genoeg uitdagend en mooi materiaal om met verkeer, zowel in de praktijk als in theorie, aan de slag te gaan.
final_foto_SBO_de_Brug_prijsuitrijking_met_wethouder_van_Onderwijs_Jan_Brink_gemeente_Zwolle_en_Marleen_Petrie_stichting_Verkeersonderwijs